Monday, March 23, 2015

Hvađ er ađ frétta?

Bara vel. Ég laera islensku á hverjum degi og laera undir próf einnig. Ég hef mikiđ ađ gera nú. Mutta ei anneta sellaisten asioiden haitata, sillä Akureyristä löytyy monta asiaa, jotka kuuluu viikottaisiin rutiineihin. Koska en tällä hetkellä ehdi poistua kaupungista, aloin miettiä, mitä ovat ne kuuluisat pienet asiat, jotka tekee täällä asumisesta hauskaa. Ja ainaisten maisemakuvien sijaan ajattelin esitellä sitä ihan normaalia arkea. Sitäkin nimittäin vaihdossa on olemassa, vaikka ei heti uskoisi.

Jäätelö. Lähdetään nyt vahvasti liikkeelle ruokalinjalle, koskapa mikä olisi sen rakkaampaa.   Vakiojäätelöpaikakseni olen valinnut keskustassa sijaitsevan Ísbuđinin. Jäätelö on täällä vähän hienompi juttu, kuin perusvalion kiskalla kesäsuomessa. Mauista löytyy vuoden jäätelö (testattu, hyvä!). Listalla on myös pehmistä ja pehmisshakea, johon voi valita kolmen metrin rivistöltä lisukkeita mansikoista salmiakkiin ja kuumaan suklaakastikkeeseen. Putiikki sijaitsee kätevästi linkkuaseman vieressä… ja niitä linkkuja kun menee kerran tunnissa, niin pakkohan niitä on jossain odotella.



   
     Pulla. Kakkupalat näissä kahviloissa on nimittäin sen kokoisia, ettei tää tyttö tuu ihan heti lähtemään tuulen mukaan. Ylipäätään tarkoitan tällä nyt Akureyrin kahviloita. Täällä vallitsee erittäin hyvä santsauskäytäntö: kahvia saa juoda niin paljon kuin haluaa, päivän keittoa syödä niin paljon kuin haluaa, leipää vetää niin paljon kuin napa jaksaa ja kakkupaloja ei jaksa edes yhtä syödä yksin. Parasta kakkua ja keittoa löytää Kaffi Ilmurista, kahvin mekka on Te og Kaffi ja voileipien teossa kunnostautuu Bláa Kannan. Kahvilat on täällä alkanut vastata omaa olohuonetta, sen verran niissä tulee pyörittyä.



Sali. Kaiken jäätelön ja pullan eteen on kai sitten tehtäväki jotain. Yliopiston ilmainen Sali on motivaation ehtymätön lähde, sillä se ei tunne tekosyitä. Suomessa niin usein käyttämäni ”sataa vettä, en jaksa kävellä salille” ei toimi täällä, kun Sali huutelee nimeäni, heti kun astun viimeiseltä luennolta ulos. Eikä Suomessa saa katsella edes maksullisten salien ikkunasta vuoristomaisemaa.


Thermal pools. Huijaan itseäni tosi usein sanomalla, että menen uimaan, joka on yleensä yhtä kuin lillumista puolitoista tuntia hot tubissa ulkosalla. Mutta toisaalta hukkasin uimalasit, joten se on ainoa vaihtoehto. Pitääkö tähän nyt lisätä jotain perusteluja?

Familydinnerit. Epäsäännöllisen säännöllisesti Utsteinin keittiön valtaa koko vaihtarikäytävän porukka kokkaamaan yhteisen aterian. Tähän mennessä on kokeiltu italialaiset, kiinalaiset, bulgarialaiset ja muutamat muut teema-ateriat. Jälkiruokien kestohitiksi ovat nousseet suomalaiset lätyt. Tärkeintä ei kuitenkaan ole ruoka vaan seura ja erityisesti viikon ajalta kertyneet juorut muiden asuntoloiden vaihtareista. No kyllä siellä ihan aiheestakin puhutaan, kuten seuraavista roadtripeistä.


Vaihtarikaverit. Aww. Niin paljon kuin läksytänkin poikia keittiön siivouksesta (ja siitä olen ansainnut lisänimen ”flatmom”), niin en silti vaihtais täällä syntynyttä porukkaa muuhun. Sen lisäksi, että vertaistukea koti-ikävään löytyy samalta käytävältä, saan myös usein herätä ukulelen säveliin. Hyvällä porukalla on tehty monta hyvää reissua ja vietetty monta hyvää iltaa myös koti-Utsteinissa. Oon jo aiemmin maininnut, että tää ei ole mikään designin helmi, mutta hyvät tyypit on tehny tästäkin aivan asuttavan paikan. Porukka hajoaa viikon päästä, kun osa lähtee kotiin hieman mua aiemmin. On kuitenkin kiva tietää, että taas on muutamassa Euroopan kolkassa yöpaikka tiedossa, jos eksyy sinnepäin matkustamaan.



Tästä tuli nyt tällainen kuusi parasta asiaa arjessani-postaus. Kohta arki saa taukoa, ensi maanantain tentin jälkeen helpottaa ja elämä tien päällä saa taas sijaa… suunnitelmat ei oo ihan valmiina… mutta ne selviää sitten siellä tien päällä. Sjáumst!

Translation: Six little things that always cheer me up: Icecream, cake and coffee, gym, thermal pools, familydinner and my awesome friends here in Akureyri.

No comments:

Post a Comment