Sunday, March 15, 2015

Kotivuorilla



Viime postauksessa taisin mainita jotain hiihtoretkestä Lambin mökille. Sehän meni ihan suunnitellusti: eli tuli myrsky, suli lumet ja retki peruuntui, perusjuttuja! Onneksi se ei ole Islannin ainoa mökki. Eilen lähdettiin, myrskyn laannuttua, suhteellisen spontaanisti haikkaamaan ”kotivuorille”, eli Akureyrin välittömässä läheisyydessä sijaitsevalle vuorelle ja siellä sijaitsevalle Gamlin mökille.

Paikalle pääsee yllättävän kätevästi suuntaamalla ensin kohti Kjarnaskoguria ja siitä Hamrarin leirintäalueen kautta ylöspäin. Reitti oli merkitty puukepein, mutta lukuisten sulavesipurojen takia reittiä sovellettiin ja kiikuttiin kuka mistäkin, jyrkänteen yli kohti mökkiä. Matkaan menee ehkä tunti hyvällä kelillä, meillä meni puolitoista. Mökillä heitettiin reput selästä ja käveltiin vielä edemmäs katsomaan Akureyriä ilta-auringossa ja bongaamaan sulaveden tekemä vesiputous.

Mökillä sain suuren vastuun: mun suomalaisena on tottakai omattava kuudes aisti revontulien suhteen ja osattava taikoa ne esiin. Menin lupaamaan, että kyllä ne sieltä puoliltaöin tulee, katotaan vaan. Jotain magiaa lupauksessa oli, kun 00.15 taivaalta löytyi suomalaisenkin mittapuulla isot revontulet. Värittömät kyllä, mutta isot. On muuten vaikea kuvitella, ennen kuin näkee, millainen on ulkomaalaisten innostus revontulista. Itselle ne on yhtä tuttuja juttuja kuin tähtikirkas taivas talviyönä. Sitä hihkumisen määrää, kun ne vihdoinkin näkee.

Ilta autiotuvassa kului kaminaa kohennellen ja eri maiden arvoituspeleissä, siis kaikin puolin leppoisasti. Voi nyt kuulostaa hiukan oudolta, mutta teki ihan hyvää päästä kaupungin ”vilinästä” rauhaan mökkeilemään. Tai ehkä vaan asuntolasta hetkeksi pois, tämä kun ei mikään henkeäsalpaava ilmestys ole. Ainoa mitä kaipasin ja kovasti kaipasinkin haikkailun ja kylmän tuulen jälkeen, oli sauna. Saisivat opetella sen tavan muuallakin kuin Suomessa, mökkeilystä puuttuu jotain tosi olennaista ilman saunaa.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin Allt i lagi ja sjáumst!

Translation:

We hiked to the Gamli-cabin which is very near the town of Akureyri and free to use for everyone. Wonderful place to see Akureyri from the mountains. We even saw few northern lights during the night. As a Finn, the only thing I missed was Sauna! Would have been the best thing after hiking in a cold wind. 


Just a bit windy.


Gamli
















2 comments:

  1. Tais varmaan Ondrej kertoa että erään piti lähteä kerran Lambille mutta alko pelottamaan eikä lähtenytkään. Huippureissu näyttää olleen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ei laverrellut! :) Oli tosi kiva reissu ja vielä ko oli niin lähellä Akureyriä, tosi hyvä paikka nähä kaupunki yläilmoista!

      Delete